Kött & Pommes m. svamp & purjolök


Jepp. Dagens mat blev kött med pommes frites med svamp och purjolök och hemmagjord sås. Det blev riktigt gott, vilket inte är alldeles för överaskande då min favoritmat är kött med diverse tillbehör ;D haha. Så nu är magen nöjd och jättemätt. Det här är mycket enkel mat men tar lite längre tid att göra än det mesta.


Nu ska ni få en samlad bild med olika bilder från tillagningen och recept.
Ingredienser:
Kött
Matlagningsgrädde 5dl
Champinjoner 150g
1 purjolök
3 Vitlöksklyftor
Grillkrydda
Peppar
Soya
Salt


Tillbehör:
Pommes Frites (alternativt potatisklyftor)

Tillagning:
Sätt på ugnen med rätt grad enligt pommes-förpackningen.
Skölj Champinjoner och Purjolök. Skär champinjonerna i skivor och stek i stekpanna. Medan champinjonerna ligger i pannan och tar färg skär upp purjolöken. När champinjonerna är klara häll av dem på en tallrik, stek sedan purjolöken lätt i samma panna. När purjolöken blivit lite mjukare och fått lite färg häll över det på samma tallrik som champinjonerna (se nr1 i bilden). Ugnen bör nu vara klar för pommes fritsen (se nr2 i bilden) så ställ in dem och gå över till kryddblandandet till såsen.
Ta fram en mindre skål att blanda kryddor, vitlöksklyftor och soya i. Jag brukar blanda det här med en vanlig gaffel. Jag går mycket på känsla när jag lagar mat och kan därför inte ge exakta mått! Häll i lite mindre än 1dl soya i skålan och pressa därefter i alla vitlöksklyftor och blanda runt. Häll i salt, peppar och grillkrydda i soyan efter egen smak, men häll inte i för mycket då köttet ska kryddas separat innan den här lilla "kryddblandningen" hälls i, (se nr3 i bilden).
När du blandat klart börja steka köttet så det får en fin yta på båda sidor. Krydda även båda sidor med lite salt, peppar och grillkrydda, (se nr4 i bilden). När köttet fått en fin yta är det dags att hälla över kryddblandningen. Då kryddorna gärna sjunker till botten rör om innan du häller det över köttet. Fördela det jämnt och häll efter någon minut i matlagningsgrädden. Sänk temperaturen på plattan och låt det stå och puttra. Lägg i champinjoner och purjolök i stekpannan (se nr 5 i bilden). Efter ett par minuter är det klart. Är pommes fritsen inte klara ännu sänk temparturen på plattan till 1. När allt är klart är det dags att servera och äta, (se nr 6 i bilden).

Kött & Pommes med svamp och purjolök
Shifty medan vi lagar kött och pommes

Självklart låg vår katt Shifty på sin vanliga plats under matlagningen.
På fönsterbrädan :)


Nu ska jag byta om lite & sen ska vi gå över till ett par kompisar och träffa lite folk
som kommit hem från studier på annat håll i landet.


// aleex

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0